Nieuwsbrief

Activiteiten

wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen
za mei 26, 2018
Argusvlinder Teldagen
zo mei 27, 2018
Argusvlinder Teldagen

bijeenkomsten | vragen

 

Vleermuizenexcursies

In juni heeft de Zoogdierenwerkgroep twee vleermuisexcursies georganiseerd. De eerste excursie kende met 27 volwassenen en kinderen een grote deelname. Na een introductie door Fred Weel, met echte, geprepareerde vleermuizen gingen we op pad. Bij deze excursie moesten de deelnemers wel wat geduld opbrengen, maar dat werd zeker beloond! Boven het Markermeer zagen we de Meervleermuis heen en weer gaan. Er blijken veel meer Meervleermuizen te zijn dan uit eerder onderzoek bleek. Deze vleermuis maakt net zoals de Watervleermuis een stuiterend geluid.

In de haven hoorden en zagen we de Laatvlieger, die eigenlijk een gekke naam heeft, omdat hij juist vrij vroeg op de avond vliegt. Hij maakt een smakkend geluid. Het waren er veel bij elkaar, erg indrukwekkend. We liepen verder door de binnenstad naar de Oosterpoort waar de Ruige dwergvleermuis huist. Althans, er zaten alleen maar mannetjes, want de vrouwtjes verblijven in de zomer in Scandinavië waar meer voedsel is voor hun jongen. Voor de baltstijd en het overwinteren komen ze weer terug naar Nederland. De eerste excursie kende zoveel belangstelling dat we een tweede excursie hebben ingelast. Ook deze tweede excursie leverde voor de deelnemers, ondanks het mindere weer, mooie vleermuisontmoetingen op.

 DSC0051bHazeninventarisatieproject

De Haas is een exoot. Oorspronkelijk kwam hij alleen voor op de Midden- en Oost-Europese steppen. Met de opkomst en verspreiding van de landbouw heeft ook de Haas zich verspreid. Het is een echte cultuurvolger. Inmiddels komt hij voor in een groot gedeelte van Europa en zijn we hem als onderdeel van onze inheemse fauna gaan beschouwen.

Het gaat niet goed met de Haas. In de jaren zeventig van de vorige eeuw al zijn massaal veel Hazen gestorven, mogelijk vanwege de schaalvergroting en de intensivering van de landbouw. De hazenstand heeft zich sindsdien niet meer echt hersteld, sterker nog: de stand is opnieuw afgenomen. Over de periode 1997-2008 zijn we 30% van de hazenpopulatie kwijtgeraakt. Dit is een zorgelijke situatie. Redenen voor de achteruitgang zijn:

  • ziektes (myxomatose, VHS en recentelijk het European Brown Hare Syndrome);
  • verkeer;
  • landbouw (intensivering, gebruik van herbiciden en insecticiden);
  • predatoren;
  • regen en kou (een Haas heeft geen hol, maar een leger);
  • jacht (van 15 oktober tot en met 31 december).

Hoe het met de Haas in West-Friesland en de Zeevang gesteld is weten we eigenlijk niet. We willen dat wel weten. Daarbij doen we bij deze een dringend beroep op de vogelaars die meedoen aan de midwintertelling. Met zijn allen komen we immers tegelijkertijd in ons hele werkgebied. Tot nu toe tellen sommige vogelaars de Hazen mee, anderen doen het niet. Dat is niet genoeg. Willen jullie alstublieft allemaal de Hazen in je telgebied meetellen? Je hoeft geen stippen te zetten, alleen het totaal aantal Hazen in een telgebied tellen, opschrijven en doorsturen naar Fred Weel. Het structureel inventariseren van Hazen heeft alleen zin als iedereen meedoet, elk jaar. We hopen van harte dat we op jullie medewerking kunnen rekenen!

Bijzondere waarnemingen

Zie je een zoogdier in ons gebied? Meld het ons, het liefst met foto en datum, tijd en plek van de waarneming.

Meervleermuizen

Fred Weel had op 9 juni 2016 een bijzondere waarneming in Wervershoof. Samen met Dorien Hoogeboom van Landschap Noord-Holland heeft hij 2 uur lang zitten genieten van het uitvliegen van maar liefst 160 vrouwtjes Meervleermuis! Dit is een forse kolonie! 2 jaar geleden had hij de kolonie al ontdekt, maar heeft de vleermuizen toen niet goed kunnen tellen. Het geluid van deze vleermuis klinkt op je bat detector als een stuiterende stuiterbal. We hebben de Meervleermuis ook op het Hemelvaartkamp in de Weerribben waargenomen.

Fred heeft in Wervershoof mooie foto’s kunnen maken waarop je ook echt ziet dat de vrouwtjes zogen. Om voldoende melk te hebben, moeten ze natuurlijk genoeg eten. Ze vliegen lange tijd rond om hun maag te vullen met insecten. Ze kunnen wel net zoveel eten als hun eigen lichaamsgewicht.

0001

0002

0003

foto's Fred Weel.

Klik hier voor meer foto's.

Bijeenkomsten Zoogdierenwerkgroep

Wil je mee doen aan een avond of een buitenactiviteit van de zoogdierenwerk groep? Meld je aan bij Fred Weel.

Graag ontvang ik bericht als je mee wilt doen op deze avond.

De bijeenkomsten zijn van 20:00 - 22:00 uur.

De binnenbijeenkomsten worden gehouden in de:
Kinderboerderij SKIK
Zanglijster 15
Hoogkarspel

Deze locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf station Hoogkarspel is het slechts 8 à 9 minuten lopen.

Excursies

 Voorjaar 2018   Ook van het voorjaar gaan wij uiteraard kijken of er Vleermuizen in ons gebied huizen. Als er belangstelling is kunnen we een Vleermuizenavond organiseren op een mooie avond. Heb je een leuke waarneming gedaan, dan kunnen we daar bijvoorbeeld samen naar gaan kijken en luisteren. Houd ons op de hoogte!
Houd ook de nieuwsbrief in de gaten, want het kan ook zomaar zijn dat we met mooi weer op stap gaan.
Zondag 22 juli   Vleermuizenexcursie Egboetswater

Zondag 22 juli is er een vleermuizenexcursie in en rond het Egboetswater. We laten het belang zien van het ophangen van vleermuiskasten. We zullen ook een of twee kasten openmaken en kijken of er wat in zit. Mocht er wat inzitten dan laten we zien wat het is. We verwachten redelijk grote drukte onder de vleermuizen. De vrouwtjes met jongen zijn uitgevlogen. De vrouwtjes van de Ruige dwergvleermuis hebben gejongd in Noord- en Oost-Europa. Misschien zijn hiervan de eersten inmiddels ook weer terug. Wij zouden het ook leuk vinden als je je van tevoren opgeeft. Dan kunnen wij er zorgen dat er genoeg begeleiding is. De vleermuizen maken ultrasone geluiden. Deze kunnen worden opgevangen met BAT-detectors. Aan de hand van de hoogte en het ritme van de geproduceerde geluiden kunnen we vaststellen om welke soort vleermuis het gaat. De excursie is zeker ook geschikt voor kinderen! Graag van tevoren aanmelden.
Fred Weel M: 06 486 64 025, E: zoogdierenwerkgroep@knnvhoorn.nl
De excursie wordt gestart om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats aan De Liederik, een voor auto's doodlopende zijstraat van de Vok Koomenweg. De Vok Koomenweg is weer een zijweg van de N240, afslag richting Oostwoud/Hauwert.

meervleermuis

                                          Meervleermuis, foto Fred Weel.

Natuurnieuws

Via “Natuurnieuws” wordt je per email op de hoogte gehouden van interessante wetenswaardigheden. Meld u zich hiervoor aan bij Ad Roobeek: natuurnieuws@knnvhoorn.nl

Vragen of meldingen

Wil je meer weten van de zoogdierenwerkgroep, heb je vragen of wil je aan onze activiteiten mee doen. Neem contact op met onze coördinator.

Fred Weel coördinator zoogdierenwerkgroep
telefoon: 06 486 64 025
pijl omhooge-mail: zoogdierenwerkgroep@knnvhoorn.nl