Nieuwsbrief

Activiteiten

wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen
za mei 26, 2018
Argusvlinder Teldagen
zo mei 27, 2018
Argusvlinder Teldagen

bijeenkomsten | excursies | vragen

citroenvlinder

Vlinderproject 2018-2022

Inmiddels is de KNNV Hoorn/West-Friesland een nieuw inventarisatieproject gestart van de 19 meest voorkomende vlindersoorten in onze regio.
Onder Projecten/Dagvlinders elders op deze site staat voor de geïnteresseerde alle benodigde informatie beschreven.

Lezing

Er is een lezing bij het IVN over 'Vlinders in voor- en tegenspoed'. Maak kennis met het Bruin blauwtje, het Oranjetipje en het Bont zandoogje dat vooral in het Streekbos uitgebreid voorkomt! De powerpoint presentatie vindt plaats op 24 april in de bovenzaal.
Aanvang: 20.00 uur bij IVN in het Streekbos Paviljoen. Kosten: entree € 2,00, koffie/thee € 1,00.

Argusvlinder

De teldagen van de Argusvlinder vallen op 25/26/27 mei. Hoe je dit het beste kunt doen vind je op de site van de Vlinderstichting. Help mee, hoe meer we weten des te beter kunnen we de vlinders beschermen. Stuur de gegevens naar ons dan zorgen wij dat het bij de Vlinderstichting terecht komt.

Nachtvlinders

De Nationale Nachtvlindernacht vindt in 2018 plaats op 22 t/m 24 juni.
Wil je een keer mee nachtvlinderen?! Wanneer de kou uit de lucht is en de temperatuur gestegen start de werkgroep weer met inventariseren. Neem hiervoor contact op met Ad Roobeek.

gamma-uil

Oproep

Eigenlijk komen we handen te kort vandaar deze oproep. Er zijn vast meer mensen die libellen en vlinders tot hobby hebben. Wanneer je tijd en zin hebt kom erbij, onze werkgroep is heel gezellig en samen erop uit gaat altijd in een gemoedelijke sfeer. Bovendien leren we veel van elkaar.

Excursies en workshops

De excursies zijn voor de werkgroep maar er kunnen meer mensen bij.

 Zondag 29 april   Fotograferen op de Suyderbraeck

Het Hoornblad heeft dringend behoefte aan mooie plaatjes van de flora en fauna uit onze omgeving. Het gaat om scherpe foto’s van minimaal 2.000 pixels breed en/of hoog. En natuurlijk van planten en dieren die in de regio thuis horen. Om dit te stimuleren organiseren wij een dagje gezamenlijk fotograferen op de Suyderbraeck, waar veel soorten voorkomen zoals Kevers, Lepelaar, Spin en Oranjetipje. Ook foto’s van het landschap zijn welkom. Tijd: 10:00 uur – 13:00 uur.
Opgave verplicht! Contactpersoon: Henny van der Groep, T: (0229) 24 95 46, E: insectenwerkgroep@knnvhoorn.nl.
Zondag 27 mei   Planten- en vlinderexcursie

Wij gaan deze dag naar de connectie tussen planten en vlinders kijken. Welke planten worden door vlinders voor voedsel bezocht en welke om eieren af te zetten. Bijvoorbeeld: het Oranjetipje woedt op Pinksterbloem en andere Kruisbloemigen en Kleine vos zet eieren af op Brandnetel.
Deze excursie start om 12:00 uur op de Suyderbraeck, verzamelen bij de ingang op de Zesstedenweg 20, 1634DN Scharwoude.
Informatie en opgave (verplicht) bij Henny van der Groep: T: (0229) 24 95 46, E: insectenwerkgroep@hoornknnv.nl of Anneloes ter Horst: T: (0226) 45 29 90, M: 06 176 28 020, E: anneloes59@planet.nl
Zaterdag 16 juni   Excursie Nachtvlinderonderzoek Lutjebroekerweel

Op zaterdag 16 juni wordt het nachtvlinderonderzoek gedaan bij de Lutjebroekerweel. Dit ook in het kader van de open dag van De Schapenstreek. Vanavond richten we ons vooral op de soorten die op licht of smeer afkomen. Het is iedere keer weer opnieuw een verrassing welke soorten we te zien krijgen. In 2017 konden we in dit weekend op deze locatie 65 verschillende soorten determineren, waaronder Groot Avondrood, Vuursteenvlinder, Zwart beertje en Witte tijger. Omdat het pas laat donker wordt starten we ook laat. De eerste vlinders worden rond 23:00 uur verwacht. Voor het onderzoek zetten we een doek op met een speciale lamp die bij alle kleuren licht uitzendt. De lamp wordt rond 22:30 uur aangedaan en gaat uit om 01:00 uur. Wij, als nachtvlindergroep, hopen op een zwoele nacht, zonder regen en met weinig wind. De grote nachtvlinders zullen na determinatie in een speciale kweekkast worden losgelaten, waardoor het resultaat ook zondag 17 juli te bewonderen zal zijn. Op het eind van de open dag worden de vlinders weer vrijgelaten. Wil je deze avond ook mee doen aan dit onderzoek, neem dan contact op met Ad Roobeek, T (0228) 51 59 55, E: ad.roobeek@ziggo.nl. In verband met weersomstandigheden kan deze excursie worden afgeblazen. Iedereen die zich heeft aangemeld krijgt bericht als het niet door gaat. Neem bij twijfel contact op met Ad Roobeek.

hooibeestje

Bijeenkomsten Insectenwerkgroeppijl omhoog

De werkgroepbijeenkomsten zijn op de maandagavond bij Ineke Kraaieveld op de Suyderbraeck. We bespreken o.a. wat we allemaal gezien hebben afgelopen zomer. Iedereen is van harte welkom!
Heb je zin om eens te komen of wil je meer weten over onze activiteiten neem dan contact met mij op,
Henny van der Groep: T: (0229) 24 95 46 of: insectenwerkgroep@hoornknnv.nl

De bijeenkomsten zijn voor de werkgroep en worden gehouden op:

 03 september
 08 oktober
 12 november

kleine vos

De werkgroepsvergaderingen zijn op de Suyderbraeck, steeds van 20:00-22:00.

Suyderbraeck,
Ineke Kraaijeveld,
Zesstedenweg 20A,
1634 DN Scharwoude,
www.kraaienbende.nl

Wat ook welkom is zijn foto's of dood materiaal. Dit kunnen we dan op de avond gebruiken om te gaan determineren. Dus neem wat mee. En neem al uw vlinderwaarnemingen mee voor het archief van ons en de Vlinderstichting.

Het spreekt vanzelf dat elke belangstellende KNNV'er altijd welkom is op de vlinderexcursies en bijeenkomsten!

Waarnemingen

Met nadruk vragen we aan jullie om je waarnemingen zo snel mogelijk op te sturen naar ondergetekende. Met naam, datum, plaats en hoeveelheid. Wanneer het bijzondere soorten betreft kunnen wij dit direct op internet zetten of doorgeven aan de krant. Waarnemingen van de gewone soorten kun je ook verzamelen en 1x per maand op sturen dat is prettiger om te verwerken (database), anders komt er aan het einde van het jaar een enorme hoeveelheid werk over ons heen.

Het totaaloverzicht van de vlinders en libellen gaat jaarlijks naar de Vlinderstichting. Het is prettig wanneer je alle soorten waarnemingen aan de coördinator doorgeeft want dan weten we direct waar de insecten w.o. vlinders / libellen in onze regio zitten. En dat is zeker bij bijzondere waarnemingen van belang. Dan kunnen deze op onze website worden geplaatst. Dat kan digitaal (waarnemingsformulier) maar ook schriftelijk met vermelding van datum, soort, straat + huisnummer, plaats (X-Y), datum en persoon(naam).

Voor het jaaroverzicht is dit eveneens erg belangrijk. Stuur deze waarnemingen dus niet naar andere organisaties zoals Telmee, Vlinderstichting, Waarneming.nl want dan weten wij niet wat er precies in onze regio leeft. En het voorkomt dubbele tellingen bij de andere organisaties. Met de Vlinderstichting heeft de insektenwerkgroep een prima contact.

Natuurnieuws

Via “Natuurnieuws” wordt je per email op de hoogte gehouden van interessante wetenswaardigheden. Meld je hiervoor aan bij Ad Roobeek: natuurnieuws@knnvhoorn.nl

Brandnetelspijl omhoog

Het is beklein vuurvlinderkend dat diverse vlindersoorten in onze regio belang hebben bij een lekkere sappige brandnetel (Urtica dioica). De vraag van GroenLinks was laatst: “Moeten we nu alle brandnetels laten staan?”. Van Kars Veling van de Vlinderstichting heb ik diverse artikeltjes gekregen over dit onderwerp. Hieruit blijkt dat in ieder geval oude brandnetels waar weinig sap en voedingsstoffen zitten geen lekkernij is voor de rups van de Kleine vos, Atalanta, Landkaartje, Gehakkelde aurelia, Dagpauwoog en bepaalde nachtvlindersoorten. De bladeren bevatten dan teveel tannine. Daar komt nog bij dat de “juiste” plaats waar de brandnetels staan belangrijk is. In een zeer open landschap met weinig beschutting kom je nauwelijks rupsen tegen.

Uit onderzoek is gebleken dat opnieuw aangegroeide bladeren van de Grote brandnetel van betere voedselkwaliteit zijn voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld de rups van de Dagpauwoog en Kleine vos. Tja, dat betekent natuurlijk dat jonge frisse plantjes zeker goed zijn voor een kluit rupsen. En een warme, lichte, vochtige windvrije plek kan ook geen kwaad. Er moet zelfs een keer gemaaid worden om goed voor de tweede generatie vlinders te zorgen. Uit de tweede / derde generatie rupsen die zich bolrond kunnen eten van een voedingsrijke plant na (bijvoorbeeld de 3de en 4de vervelling) is de overlevingskans (na de winter) groter en ontwikkelen zich uiteindelijk met een beetje geluk gezonde vlinders. En die zorgen weer voor een sterk nageslacht.

De schapenboer van de Lutjebroekerweel doet dus goed werk. Aan de beschutte slootkant staan vele brandnetels die ontbladerd worden door de schapen. De plant wordt niet hoger dan 10-15 cm en schijnt volgens de literatuur bomvol “goodies” te zitten voor de vlinder. De boer maait hier 1x in het jaar in september. Wat nu, moet u een schaap in de tuin zetten :-)? Met de hand ontbladeren? Veel maaien? Wat is wijsheid? Schapen kunnen de zaden van de brandnetel verspreiden, maar we weten natuurlijk ook dat brandnetels een onuitroeibare wortelstok hebben, teveel maaien is niet goed want dan verdwijnt de plant. Het tijdstip van snoeien en de hergroei van de plant is vast hierbij belangrijk, maar dat hangt samen met ons klimaat. Kortom een netelige kwestie waar we alleen na meer studie achter kunnen komen.

Vragen of meldingen

Vragen of meldingen aan de vlinderwerkgroep:

Henny van der Groep,
Yellowlaan 24,
1695 HV Blokker,
telefoon (0229) 24 95 46,
e-mail: insectenwerkgroep@knnvhoorn.nl.

De vlinderwerkgroep hoopt ook dat veel vlinderaars hun gegevens blijven doorgeven, maar wel aan ons adres. Dan komen we in de toekomst niet voor verrassingen te staan pijl omhoogen kunnen we zo tijdig de Vlinderstichting waarschuwen bij achteruitgang.