Nieuwsbrief

Activiteiten

zo apr 22, 2018 @09:00
Stinzenplantenexcursie Elswout
di apr 24, 2018 @20:00
Lezing "Vlinders in voor- en tegenspoed"
wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen

banner-dag-veldbiologie

10-10-10 was de dag van de veldbiologie landelijk opgezet door de KNNV.

Onze afdeling had zich voor deze dag gevestigd in de MEC of te wel “De Witte Schuur” te Enkhuizen. Op deze zondagmorgen scheen de zon heerlijk over het Wilhelminaplantsoen. De deuren stonden dan ook wijd open om bezoekers uit te nodigen om een kijkje binnen te nemen. Bij aankomst stond een uitstalling van grote en kleine nestkasten tentoon gesteld.

DSC00062

Door de vele vogelsoorten is er nogal wat een variatie aan kasten te bewonderen ook vleermuis kasten, egelhuis en insecten blokken kunnen de mensen kopen en thuis ophangen. Hiermee wordt nest- en schuil gelegenheid geboden. Heeft u als nog belangstelling voor deze kasten dan zijn ze in Blokker bij Evert alias "De Specht" te verkrijgen.

Excursies stonden gepland vanaf 11:00 uur en de Excursie leden popelden dan ook om op pad te gaan. Vogels, vissen en planten en de heemtuin zouden dan uitgebreid aandacht krijgen. Binnen was een prachtige presentatieruimte ingericht waar men alles kon bezichtigen en powerpoint presentaties liepen intussen door over vlinders en vogels.

Veel foto's van vlinders, eitjes en hun biotoop waren uitgestald.

De nieuwe vlinderatlas 2002- 2006 van ons werkgebied lag te pronken een aanrader met alles over de hier voorkomende populatie's in West-Friesland en de Zeevang.

Buiten in de Heemtuin dartelden in de zon de Atalanta, Kleine vos, Dagpauwoog nog vrolijk rond.

Debby had een collectie vogelveren die men kon bekijken ook onder de microscoop om ze tevens bij het juiste naamplaatje neer te zetten.

DSC00079

Elke vogel heeft zo de veren nodig om zich door de lucht te kunnen verplaatsen. De een heel geruisloos i.v.m. het aanvallen van een prooi terwijl je een Knobbelzwaan al kan aan horen komen in de vlucht.

Schelpen en fossielen te kust en te keur een prachtige collectie lag uit gestald klaar voor vele vragen van de bezoekers.

DSC00068

De planten werkgroep toonden diversen soorten die je dan een naam kon geven door goed naar de bloemetjes te kijken en via de geuren van de kruiden het soort kon bepalen. Bezoekers konden hun planten kennis tonen.

DSC00052

Dirk Harderman was bereid om met een excursie vissen daar uitleg over te geven. Ravon is een organisatie die onderzoekt verricht naar reptielen, amfibieën en vissen en deze landelijk in kaart brengt. Dirk had drie Rivierkreeften mee gebracht die hij hier gewoon in West-Friesland had gevangen.

amerikaanse_rivierkreeft

Deze werden in een glazen bak los gelaten waar je ze prachtig kon bekijken. De grootste was een Amerikaanse rivierkreeft wat aangeeft dat er allerlei exoten kunnen rond scharrelen in onze wateren waar je normaal geen weet van hebt.

In de middag kon men uilenbraakballen pluizen waar Ben zich op toe spitste.

DSC00087

Er was een aardige hoeveelheid aan Steenuil, Kerkuil en Ransuilbraakballen te bewerken. In de braakbal van de Kerkuil kom je leuke dingen tegen bij de Steenuil is het een stukje minder en bij een Ransuil zit er eigenlijk niet veel in daar deze met de sterke maagsappen bijna alles verteerd. Deze tafel met braakballen had op een gegeven ogenblik een internationaal gezelschap vier Duitse kinderen vonden het ook geweldig om het te onderzoeken samen met hun ouders.

DSC00092

Veel muizen werden bloot gelegd en op een A4 uitgespreid zodat je het goed kon bekijken.

Het grootste oppervlak namen de panelen in waar uitgebreide informatie over de KNNV te zien was met veel boeken op allerlei terreinen ook georganiseerde reizen, excursies, vaartochten, cursussen van veel uiteen lopende zaken wat allemaal met bescherming van onze natuur in de ruimste zin te maken heeft.

m001

m002

m003

m004

m006

m007

m008

m010

De foto's geven weer wat bezoekers hebben gezien en beleeft.

Voor alle aanwezigen die dit hebben mogelijk hebben gemaakt was het jammer dat er niet veel publiciteit in de media is geweest mogelijk dat wij hierdoor veel bezoekers zijn misgelopen op deze zon overgoten dag.

Douwe Greydanus

pijl links