Nieuwsbrief

Activiteiten

wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen
za mei 26, 2018
Argusvlinder Teldagen
zo mei 27, 2018
Argusvlinder Teldagen

De Nieuwjaarswandeling begon met een groot vraagteken. Het was plaatselijk spiegelglad. Toch druppelden de deelnemers tegen half tien de een na de ander binnen. Evert wist te melden dat hij onderweg twee bekende fietsers had gesignaleerd, waar we even op moesten wachten. Tegen kwart voor tien gingen we werkelijk op pad, voorzichtig schuifelend bij het oversteken van de weg.

Daar zagen we als eerste een heuse Waterral (foto's Waterral van Jan Flink staan in Douwes natuurnieuws van 4 januari). Voor sommigen was dat voor het eerst in hun leven! En dan te bedenken dat we later op de wandeling nog een tweede Waterral zagen en een derde hoorden.
Langs de dijk bewogen we ons redelijk goed en we schoten goed op tot we bij het gemaal de Vier Noorder Koggen aankwamen. Daar is het zo vogelrijk dat je er bijna niet weer weg komt. Veel Grauwe ganzen, Kuifeenden, Wilde eenden, Smienten, en Kokmeeuwen. Krakeend en Tafeleend waren ook goed vertegenwoordigd. Tussen dit gewoel dook hier en daar een leuke verrassing op, zoals: Dodaars (2) en Rosse stekelstaart (paartje). Ook werden Blauwe reiger, Grote mantelmeeuw, Stormmeeuw, Zilvermeeuw, Brandgans en Canadese gans waargenomen.

Binnendijks zagen we grote aantallen Meerkoeten. Cees Schaper leidde ons langs de trap omlaag en we zetten onze wandeling voort richting Onderdijk, waar we onmiddellijk de weg overstaken en het bos indoken. De laagwatersloot lag volledig open en met als gevolg dat er aanmerkelijk meer vogels  waren  te zien. Dat zijn dan wel voornamelijk de algemene soorten, maar langs dit pad richting de Groote Vliet bespeurden we opnieuw de Waterral, enkele Dodaarsjes en een Nonnetje (vrouw), met een prachtig bruine kap.

doodaars nonnetje
Dodaars en Nonnetje (vrouw)

Langs het fietspad richting de golfbaan zagen we de Grote bonte specht en in de weilanden de nodige Grauwe ganzen, Brandganzen en een enkele Canadese gans en Spreeuwen. Op de hele route kwamen we Houtduiven, wat Turkse tortels, Zwarte kraaien Kauwen en Eksters tegen. Voor een aantal deelnemers was het een echte eye-opener. Ze kenden het rondje Groote Vliet nog niet.

Bij de golfbaan wachtte de koffie en de snert en die lieten we ons goed smaken. Ondertussen belde Ofra, die eerder weg moest, dat ze een mooie oranje vink zag dicht bij ons huis. Ze wist de naam niet meer zo vlug. Dat het een Goudvink was kan ik bevestigen. De bijgaande foto heb ik later achter ons huis kunnen maken.

goudvink
Goudvink

De beheerder van het restaurant toonde foto's van op de golfbaan waargenomen Steenuil en Roerdomp. Met een beetje goede wil valt er een steenuilenkast te plaatsen.
Al met al hadden we een aangename wandeling. Deze wandeling is ook op een ander moment makkelijk te lopen. De grootste parkeerplaats is bij de dijk bij het begin van de Droge Wijmersweg. De parkeerplaats bij de golfbaan is privé terrein.

Gerrit de Weerd

pijl links