Nieuwsbrief

Activiteiten

wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen
za mei 26, 2018
Argusvlinder Teldagen
zo mei 27, 2018
Argusvlinder Teldagen

Op zaterdag 22 januari 2011 kwam de IJsvogelwerkgroep van IVN afd, West -Friesland en KNNV afd. Hoorn/West-Friesland bijeen in het Streekbos Paviljoen. Deze werkgroep is eind 2009 begonnen met 13 leden en is inmiddels uirgebreid naar 21 leden. De leden in West-Friesland kennen een wijde verspreiding. Met name Andijk en Enkhuizen zijn goed vertegenwoordigd. bij hen kan iedereen ondersteuning vragen voor het bouwen van broedwallen en/of spotten van IJsvogels.

puzzel

Winter 2009/2010

Voor de IJsvogel waren de afgelopen winterse omstandigheden zeer zwaar. het is pas januari en ook de komende periode wordt spannend voor de populatie IJsvogels, Sloten en vaarten lagen dicht met ijs en schaatsers genoten hiervan. Hierdoor was het vowdsel voor de IJsvogel niet bereikbaar. Een presentatie laat zien, dat een laagje ijs zoms ook schijn van water wekt. een IJsvogel ziet zijn voedsel hierin, duikt en breekt zijn nek. Dus niet allen schaarste van voedsel net de IJsvogel. Over de risico's die de winter voor de IJsvogel met zich meebrengt zijn diverse publicaties geweest, zoals in "het gesprek van de dag" en de prachtige foto van de IJsvogel.

met vis

Broedwallen gerealiseerd

Het afgelopen zijn her de der broedwallen gerealiseerd. ideeen worden uitgewisseld over hoe het waterdepot de Ven er na een eventuele herinrichting uit zo kunnen komen te zien met een kijkwand. Wens is om die kijkwand op de zuidkant te realiseren. Hierdoor heb je tijdens het spotten den /of fotograferen de zon meerendeels achter ja. De eigenaar is positief en heeft zijn akkoord gegeven. Er vind nu overleg plaats met het Hoogheemraadschap.

afsteken

Publicaties/waarnemingen

Het afgelopen jaar zijn in de regionale en lokale kranten diverse publicaties over de ijsvogel geweest, met hierin ook de vermelding eventuele waarnemingen van IJsvogels door te geven. In het NHD verscheen het artikel over gespotte IJsvogel in het Julianapark (nabij voetbalvereniging Hollandia) vermoedlijk gaat het hier om een incidentele waarneming, dat het een incidentele waarneming betreft die waarschijnlijk om een doortrekkende IJsvogel gaat.  Ook verscheen er een artikel met foto over het realiseren van broedwanden in het Egboetswater in samenwerking met het IVN.

franse puzzel met ijsvogel

Douwe Greydanus, coördinator IJsvogelwerkgroep

pijl links