Nieuwsbrief

Activiteiten

wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen
za mei 26, 2018
Argusvlinder Teldagen
zo mei 27, 2018
Argusvlinder Teldagen

Het is niet vreemd dat het in de winter koud is. Maar veel wind uit het oosten, 1 graad boven nul en geen zon maakte het wel erg koud. Toch gingen we met 15 man en vrouw op pad.  Op de Houtribdijk werden we al wakker geschud door de vele vogels en bij het naderen van de Oostvaardersplassen hadden we al een aardige lijst. En voordat we bij het bezoekerscentrum waren aangekomen mochten we ook al een aantal edelherten bewonderen.

In het bezoekerscentrum hebben we een film gezien over het gebied en dat was een leuk intro om mee te beginnen. Met de auto vervolgende we ons pad. Op de trekweg kregen we veel ganzen en kramsvogels te zien. Ook de koninckspaarden stonden daar rustig te grazen. Toch wel een bijzonder gezicht hoor.

Op de trekweg zijn we gestopt bij twee uitkijkposten, de grote en de kleine praambult, en daar had je een mooi zicht op het weidse landschap van dit natuurgebied. Een aantal kadavers lagen daar ten prooi aan de roofvogels. Verder veel kieviten en goudplevieren. Ook nog een raaf gezien. Groot en hongerig was hij een dier aan het verorberen.

Toen naar een gebied waar een aantal akkers waren ingezaaid om roofvogels te trekken. En dat is ze goed gelukt. Buizerds, blauwe kiekendieven, ruigpootbuizerd en een sperwer hebben we zien jagen. Een prachtig gezicht en een ware belevenis.

Daarna nog naar het Jan vd Boschpad om naar een uitkijkpost te gaan in een waterrijk gebied met veel vogels waaronder de pijlstaart, kemphaan, wintertaling, brandgans en tafeleend. En kwart over twee werd besloten om huiswaarts te keren. Wel hielden we nog een tussenstop op de Oostvaardersdijk in de hoop nog een zeearend te zien. Maar helaas, ……deze wilde met deze barre koude wind de vleugels niet strekken en dus keerde we nu echt huiswaarts.

In totaal hebben we 47 soorten vogels gezien.

Een prachtige dag die door Trudy Winthorst goed was voorbereid. Volgend jaar weer, maar dan voor mezelf beter voorbereid met een warme muts en sjaal. BRRRR!!!!!

Jopie Koeleman

 

pijl links