Nieuwsbrief

Activiteiten

wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen
za mei 26, 2018
Argusvlinder Teldagen
zo mei 27, 2018
Argusvlinder Teldagen

Zaterdag 2 juli zijn we met 33 personen gaan vogelen op de Nieuwkoopse Plassen.De excursie was georganiseerd door Debby Doodeman en we vertrokken om 9.00 uur vanaf het Dampten.

Van de autorit erheen hadden de meesten al honger en dorst gekregen, dus werden thermosflessen en lunchpakketten al aangebroken. Vervolgens werden we over 9 fluisterbootjes verdeeld en kon de een na de ander vertrekken.

excsi-nieuwkoopplassen-3

excsi-nieuwkoopplassen-2

De slootjes zaten vol Waterlelies en Gele plomp, dat alleen al was een lust voor het oog.

Bij eeen plasje aangekomen zagen we 2 jonge Kokmeeuwtjes op  een nest, Krakeenden en maakte Ofra ons attent op Zwarte sterns.

excsi-nieuwkoopplassen-6

Niet iedereen was even handig met het besturen van de fluisterbootjes en dat leverde nogal eens een botsing op. Maar ja, het bracht wel de nodige hilariteit met zich mee en zo kwamen we in een vrolijke stemming.

Ineens zagen we een groepje witte ganzen met zwarte verticale strepen in de nek, Indische ganzen. Wat een prachtige vogels,voor de meesten van ons was het de eerste keer dat we ze zagen. We waren het erover eens dat de dag nu al was geslaagd.

Maar vooruit, de Purperreiger was ons ook nog in het vooruitzicht gesteld. Eerst vloog er nog 2 keer een ooievaar over en toen zagen we hem, de Purperreiger.

We liepen net op een landje waar je een wandeling kon maken en waar veel kleine kikkertjes en padjes zaten. Voedsel genoeg voor de Purperreiger.

excsi-nieuwkoopplassen-5

excsi-nieuwkoopplassen-4

Toen we weer verder fluisterden streek er een vlak voor ons neer op een pol die uit het water stak. Er zijn prachtige foto’s van gemaakt en ik hoop dan ook dat de foto die ik voor dit stukje heb uitgekozen goed overkomt.

We kwamen bij een sloot waar niet verder gefluisterd mocht worden, het werd roeien met de riemen die je hebt. De reden van het verbod was ons niet geheel duidelijk en doordat de sloot vrij smal was, werd er met de roeispanen heel wat natuur op de oevers vernield. Wat kan er toch erger aan het fluisteren zijn geweest?

excsi-nieuwkoopplassen-8

excsi-nieuwkoopplassen-9

Inmiddels was iedereen wel toe aan een verse bak koffie, dus op naar restaurant Tijsterman waar ook een vestiging van Natuurmonumenten moest zijn. We werden alle kanten opgestuurd en zijn er achteraf vlakbij geweest, maar weer werden we een andere kant opgestuurd. Het kan niet anders of er was hier sprake van een complot.

We moesten maar weer eens terug. Om als eerste aan te komen namen wij een eerdere afslag. We waren zeker in onze opzet geslaagd,ware het niet dat schrijfster dezes de onvergeeflijke fout beging een verkeerde aanwijzing te geven. Zo kwamen we toch nog als een van de laatsten aan.

excsi-nieuwkoopplassen-10

Al met al hebben we een prachtige dag gehad, veel vogels en planten gezien en de sfeer was gezellig.

Debby, het is voor herhaling vatbaar.

Carla Louwrink

pijl links