Nieuwsbrief

Activiteiten

wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen
za mei 26, 2018
Argusvlinder Teldagen
zo mei 27, 2018
Argusvlinder Teldagen

Met in totaal 29 personen verbleven wij vier dagen in een schitterende omgeving bij het plaatsje Haarle, vlak naast het Nationale Park (NP) "De Sallandse Heuvelrug". We overnachtten in kampeerboerderij De Heidebloem.

013

De weersverwachtingen voor deze dagen waren niet al te best; koud en veel regen. Achteraf kunnen we zeggen dat we enorm hebben geboft. We hebben op de juiste momenten geen of weinig last van regen gehad. Wel was het aan de koude kant waardoor er niet veel insecten vlogen.
Woensdagavond begonnen we na de choc met een ommetje door het bos, net binnen de grenzen van het NP. Het was een mooie rustige avond. Behalve de normalere soorten als Geelgors en Vink konden we het mooie liedje van de Boomleeuwerik goed horen. Bij het vallen van de duisternis lieten de Houtsnippen zich zien en horen. Doordat we enigszins de weg kwijt waren in het donker werd het een flinke wandeling.
Later bij de boerderij veel vleermuizen. Met de batdetector konden we vaststellen dat het om de Laatvlieger ging.

Op donderdag stond er een gecombineerde fiets- en wandeltocht door het NP gepland, onder leiding van Anneloes. We startten met een bezoek aan het bezoekerscentrum. Hierin was vooral veel informatie over het Korhoen te vinden, een van de pronkstukken van het NP. Hier bevindt zich de enige levensvatbare populatie in Nederland met 26 hanen en 15 hennen.

Opvallende vogelsoorten van die dag waren Zwarte specht, Gekraagde roodstaart, Grote lijster, Boompieper en Goudvink. Op insectengebied vielen de vele nachtvlinders op, maar ook de verschillende rupsen, zoals die van de Hageheld. In de jonge grove dennen zaten hele kluwen “rupsen” van de Dennenbladwesp. Steeds met z’n drieen zaten ze tegen een naald geplakt en bij verstoring bogen ze tegelijk om, wat met zo veel larven tegelijk een leuk gezicht was. Elke dag zagen we wel enkele reeen in het veld lopen, zo ook tijdens deze excursie. Op de terugweg nog een kleine wandeling naar een mooi uitzichtpunt gegaan. Hier konden we een groot deel van het NP zien.
’s Avonds was het lekker rustig weer met een beetje zon. Dus maakten we weer een wandeling door het bos. Deze keer hadden we de batdetector meegenomen en konden we in het bos de Dwergvleermuis goed vaststellen.

016

De vrijdagochtend was ingepland voor het Korhoen. Deze vogels zie je niet zomaar. De grootste kans heb je als je met zonsopkomst in het gebied bent waar ze broeden en baltsen. Om 05.00 uur vertrokken we op de fiets met een groepje liefhebbers. Het was een mooie ochtend met een prachtige zonsopkomst. Al snel zagen we de eerste hanen in het veld staan. We fietsten verder naar de hoofdweg waar we nog meer hanen zagen en ook het geluid goed konden horen dat ze tijdens het bolderen maken. Al met al een geslaagde poging. Een paar personen hadden spijt dat ze niet waren meegegaan en zijn de volgende dag nog een keer geweest. Gelukkig hebben ze nog twee hanen zien vliegen. Verder wel een Nachtzwaluw gezien.

Nog voordat iedereen wakker werd was de groep al weer terug. Na het ontbijt stond de excursie naar het Boetelerveld gepland, onder leiding van Eric en Teye. Het Boetelerveld is een stukje natte heide. Met de fiets gingen we daar heen om terplekke een rondwandeling te maken.
In het begin was het nog mooi weer. Dat nodigde sommige insecten uit om actief te worden. Zo zagen we een Groentje en later bij wat poeltjes pas uitgeslopen libellen, zoals Lantaarntje, Azuurwaterjuffer, Watersnuffel en Platbuik. Echter gaandeweg werd het weer slechter en begon het zachtjes te regenen. Op de recent geplagde stukken, waar weer hei moet gaan groeien, stond erg veel Kleine zonnedauw. Op vogelgebied was niet veel nieuws te melden. Wel de Roodborsttapuit goed kunnen zien en horen. Door de regen waren we al weer vroeg in de boerderij terug. De rest van de dag bleef het nat, dus geen avondwandeling.

30Voor zaterdag was er een flinke fietstocht gepland. De afstand van 40 kilometer schrok een aantal personen af, waardoor er verschillende kleine groepjes naast deze excursie op pad gingen. 13 mensen waagden zich toch nog aan de tocht onder leiding van Eric. Wat achteraf een juiste beslissing bleek. De afstand was goed te fietsen en bleek zelfs 45 kilometer te zijn. Zelfs voor Mieke die door omstandigheden genoodzaakt was met de fietsgroep mee te gaan. We reden door het bos, deels over onverharde paden, over de Hellendoornse berg naar de Regge. Dat is een mooi slingerend riviertje. We struinden wat rond bij wat oude meanders. Hier konden we goed de roep van de Zomertortel horen. Hier ook de nodige libellen, zoals Variabele waterjuffer. Hier ook een Bont zandoogje.Op plantengebied kan de Grote watereppe genoemd worden.
De route ging verder langs de Regge, waar we enkele stuwen tegenkwamen. Voor de vissen zijn mooie vistrappen aangelegd om ze de mogelijkheid te geven in de rivier door te kunnen zwemmen.

We reden verder naar het Wierdense veld. Dit is een stuk natte heide dat grotendeeld sterk is verdroogd. In het westelijk deel is een scherm in de grond geplaatst waardoor het water niet meer wegloopt. Dat resulteert in een nat gedeelte, waar erg veel Wollegras of Veenpluis stond. In het gebied ook een Bruine kiekendief, welke een van de weinige roofvogels was die we deze dagen zagen. Wel elke dag een Buizerd, een enkele Torenvalk en een Havik.

Op de terugweg moest de Sallandse Heuvelrug dwars overgestoken worden. We moesten 60 meter hoogteverschil overbruggen.
Ko en Eric zagen de enige Eekhoorn die zich deze dagen heeft laten zien, wat erg opvallend is voor zo veel bosgebieden in de omgeving.
Een van de andere groepjes had zich vooral op de planten gestort om deze lijst enigszins acceptabel te maken. Een opsomming hiervan is niet te doen.

Nog een ander groepje met enkele zeer enthousiaste, beginnende, vogelaars(ters), had op de heide een mooie waarneming van Grauwe klauwier en Kleine bonte specht. Voor de meeste hun eerste waarneming van deze soorten. Bij deze enthousiastelingen hoorden ook Debbie en Jasmijn. Sinds kort actief bij onze afdeling. Met hun “arendsogen” vonden ze van alles en nog wat, waar ieder ander zo aan voorbij was gelopen. De gevorderden onder ons werden dan ook regelmatig op hun soortenkennis getest. Deze twee meiden zijn een welkome aanvulling op de “harde kern”.
De hele dag was het zwaar bewolkt en behoorlijk vochtig in de lucht, maar pas bij thuiskomst viel de eerste regen van betekenis. Dat ging de hele avond door, dus ook deze keer geen avondwandeling.

De laatste dag was voor sommige aanleiding vroeg te vertrekken. Maar de meerderheid had wat minder zin om weg te gaan en ging met Eric mee voor een wandeltocht om de Sprengenberg. Het was een verrassend mooie wandeling. Op de Sprengenberg staat een villa van een vroegere textielbaron. Hieromheen de nodige bomenlanen, de een nog langer en mooier dan de andere. Vroeger was er ook een Rhodondendron kwekerij. Dat heeft na sluiting geresulteerd in een verwildering van deze mooi gekleurde struik. De een nog mooier en groter dan de andere. Ze stonden nu ook mooi in bloei. Tevens scheen de zon ook regelmatig waardoor de kleurenpracht nog beter tot z’n recht kwam.
De zon was er ook de oorzaak van dat de insectenlijst wat kon worden aangevuld. Behalve de gewonere Distelvlinder, Klein geaderd witje, Kleine vuurvlinder en Icarusblauwtje zagen we op een postzegeltje moeras temidden van de droge heide een populatie van de Zilveren maan. Later in het bos hebben Ko, Willeke en Eric nog een Aardbeivlinder goed kunnen zien. Voor alle drie de eerste keer voor deze soort.
Rond een struik vlogen een aantal verse Platbuiken. Alleen vrouwtjes, maar zeer mooi op kleur. Inmiddels was het al halverwege de middag. De hoogste tijd om terug te gaan naar de boerderij en in te pakken.

014

Iedereen was het er over eens dat dit een zeer geslaagd kamp was geweest. De teller voor de vogellijst stond op 94 stil. Wat best goed te noemen is voor dit gebied. Van de vlinders zijn in totaal 10 dagvlindersoorten gezien en 13 nachtvlinders, waarvan de meeste nog als rups. Verder zijn er 10 zoogdiersoorten waargenomen en 78 plantensoorten.

Eric de Vroome

001 002 003 004 005 006 007 008 009 010 011 012 015 016 017 018 019 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29  31 32

pijl links