Nieuwsbrief

Activiteiten

zo apr 22, 2018 @09:00
Stinzenplantenexcursie Elswout
di apr 24, 2018 @20:00
Lezing "Vlinders in voor- en tegenspoed"
wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen

De rotszwaluw, die meestal niet groter dan 15 centimeter wordt, bivakkeert normaalgesproken in rotsachtige kustgebieden. In deze tijd van het jaar komt de rotszwaluw alleen voor op het Iberische schiereiland, Zuid-Italië, en Griekenland.

rotszwaluw gk01
foto: Gerard Kenter

Stel het is dinsdag 14 november, je zit op school het is 9:45 uur en de les is bijna af. Je kijkt naar buiten en ziet een vogel vliegen. Een zwaluw…. maar het is november! Het is geen Boerenzwaluw, geen Huiszwaluw en ook de kenmerken van een Oeverzwaluw kloppen niet. Wat je wel weet is dat er de week daarvoor in Zweden een aantal Rotszwaluwen (Hirundo rupestris) zijn gezien. Deze lijken er wel veel op maar zeker weten doe je het niet. De waarneming geef je door op Waarneming.nl en ’s middags komen er twee vogelaars op de melding af om te kijken of het echt zo is. Om 16:00 uur wordt de soort als vrij zeker doorgegeven.

De volgende dag staan er vanaf ’s morgens vroeg mensen bij de school De Titaan te posten om de vogels te zien maar geen succes.

Op donderdag zie je de vogel rond 16:00 uur weer vliegen en weer geef je hem door. Nu is het hek van de dam.

Op vrijdag 17 november staan er weer vogelaars vanaf 08:00 uur te posten bij de Titaan en de club groeit aan tot een man of 30. De hele dag staan ze omhoog te turen en iedereen vraagt zich af wat ze daar doen. Docenten komen polshoogte nemen en geven de kijkers toestemming om koffie te halen in de school of van de wc gebruik te maken als dat nodig is. De hele dag gaat voorbij en dan is het net na half 3 in de middag. DAAR! Roept iemand en iedereen kijkt. NOG EEN! Roept een ander. Er vliegen 2 zwaluwen rond het gebouw. Ze zijn ongeveer 15 cm groot, de bovenkant is grijsbruin maar de slagpennen zijn donkerder. De onderzijde is lichtbruin met contrasterende onderdekveren (zeg maar zwarte oksels), de keel is onduidelijk gestreept maar wat toch werkelijk de doorslag gaf waren de vensters op de staart als deze gespreid werd. Op elke staartveer is, van boven en van onder, een wittige vlek te zien als of er raampjes in zitten.  De determinatie is nu zeker. Maarten Hotting heeft de eerste zekere waarneming van een Rotszwaluw in Nederland op zijn geweten. Om 15:10 uur is hij uit en om 15:15 wordt hij onder luid applaus ontvangen door een groep vogelaars die een grijns op hun gezicht hebben van oor tot oor. De ironie wil dat ik les geef tegen over de Titaan en op deze dag echt 2 minuten te laat naar buiten kwam en de vogels net gemist had. Maar ik kan moeilijk mijn leerlingen laten zitten. Of toch wel? Later die dag is er op internet te lezen dat Amy Bergman 2 vogels had zien weg vliegen richting het station, ze was op het moment niet helemaal zeker maar achteraf gezien………

rotszwaluw kijken 001
foto: Jan-Pieter de Krijger

Nu is het zeker en iedereen hoort er nu van en op zaterdag 18 november wordt Hoorn overspoelt door tientallen vogelaars. ’s Morgens worden de vogels terug gevonden bij De Poolster (dat is vlak bij het winkelcentrum De Grote Beer in de Grote Waal) en na 10 minuten vliegen de vogels weg in Noord Oostelijke richting. Ik ga naar De Titaan want dat is toch echt de plek waar ze elke keer weer terug komen. Ik sta daar op een gegeven moment met 7 andere vogelaars toen het bericht doorkwam dat ze elders zijn gezien en het atlasblok 19 27 41 wordt genoemd en dan bij de dijk. “Weet jij de weg hier?” wordt mij gevraagd. “Ja” zeg ik. “Instappen!” en in no time rijden we richting de Westerdijk. Daar staan ter hoogte van de Poolster zeker 60 auto’s maar de vogels zijn gezien bij het winkelcentrum. Een sprint is op zijn plaats maar alleen maar goed voor de mededeling dat ze net weer weg zijn. De stoep en middenberm staat vol met telescopen, telelenzen en verrekijkers. De vogels hebben daar rondgevlogen en zijn zelfs op een waterafvoerpijp gaan zitten op 5 hoog. Enkele fotografen hebben aangebeld en hebben toestemming gehad om vanuit het raam foto’s te maken. Maar de vogels zijn nu weg. Wat te doen? We lopen terug naar de dijk en daar mogen we door een telescoop kijken waarin we twee zwaluwen om de Kienkerk zien vliegen. Weer in de auto en naar de stad. De weg naar de Rode Steen is afgesloten want over 40 minuten komt Sinterklaas aan in Hoorn. De auto op de stoep en naar de Rode Steen gerend. Vanaf daar een prachtig beeld op de kerktoren met daaromheen de twee Rotszwaluwen fanatiek aan het jagen. De zwarte lij is lekker warm door de zon en trekt blijkbaar veel insecten aan. We worden aangesproken door Stadswachten en een agent. We leggen ze het hele verhaal uit en laten ze even door de kijker kijken. Zo schep je een band en is de auto op de stoep ineens een kleiner probleem geworden. De vogels vliegen ook naar de Kerk op het Grote Noord en dan weer terug. Het is voor de ouders en kinderen die op Sinterklaas wachten een raar gezicht volwassen mannen met kijkers omhoog te zien staren en de vragen blijven ook niet uit. Na verloop van tijd ben ik weer terug gebracht naar De Titaan, want daar stond mijn fiets. Al pratend toch nog rond kijkend verschijnen daar ineens weer de 2 Rotszwaluwen. Ze zijn weer bij De Titaan aangekomen en jagen daar in het zonnetje, gaan op een stortpijpje zitten, poetsen wat en vangen en passant nog even zittend een vliegje. Jord kwam op dat moment aan rijden op zijn fiets en hij viel letterlijk met zijn neus in de boter. Mooier dan dit kan eigenlijk niet. Na dik een kwartier vliegen de vogels weer weg naar de stad. Het is mooi geweest voor vandaag en rond 12:00 uur ga ik naar huis.

Op zondag 19 november rond 11:00 uur sta ik weer bij De Titaan en daar tref ik, samen met ander vogelaars, de zwaluwen weer aan. Ze worden om even voor half 12 weggepest door de lokale Kauwen waardoor de reporter van Radio Noord-Holland net te laat is om ze te zien. Zij was daar om Maarten en mij te interviewen over de Rotszwaluwen. Ruim een half uur later komt de melding dat ze weer bij de Poolster zijn gezien en daar rijden we heen. Vanaf de dijk, het speelterrein bij de tweede Sterflat en vanaf de flat zijn de 2 heerlijk te zien en geven ze ruim een half uur een mooie vliegshow weg. Het is 14:00 uur en het is mooi geweest. De zwaluwen gaan weer verder en ik ga naar huis. Een heerlijk weekend is bijna voorbij, een weekend met een nieuwe soort voor Nederland, een nieuwe soort voor mij en voor heel veel andere vogelaars. Een weekend om te onthouden.

Jan-Pieter de Krijger

rotszwaluw gk02 rotszwaluw kijken 005 rotszwaluw kijken 007 rotszwaluw kijken 008 rotszwaluw kijken 011 rotszwaluw kijken 013 rotszwaluw mv01 rotszwaluw mv02

pijl links