Nieuwsbrief

Activiteiten

zo apr 22, 2018 @09:00
Stinzenplantenexcursie Elswout
di apr 24, 2018 @20:00
Lezing "Vlinders in voor- en tegenspoed"
wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen

Met 35 deelnemers togen we naar “Lytje Pole”, het kleine stukje grond (het kleine eiland), Nationaal Park Schiermonnikoog. We overnachtten in het groepsverblijf van Springfield, zuid-westen van het enige dorp Schiermonnikoog, vlakbij de Westerplas. Het was een stuk minder lux dan we de laatste jaren gewend zijn, maar uitstekend geschikt voor een groep als de onze. Alles wat we nodig hadden was aanwezig.

010

Officieel begon het kamp woensdag avond om 20.00 uur, maar de meeste waren al eerder op de dag naar het eiland gekomen om alvast de sfeer op te snuiven. De regen van de ochtend had plaatsgemaakt voor de zon in de avond. Een mooi moment om de omgeving te verkennen met een wandeling. De zon kregen we overigens alle dagen veelvuldig te zien. Wel stond er een vrij stevige wind, waardoor de gevoelstemperatuur op de open plekken niet heel erg hoog was. Maar we mochten absoluut niet klagen. In de luwte was het goed toeven.

Donderdag stonden twee excursies op het programma. Onder leiding van Willeke van Gent ging de helft van de groep schelpen en andere aanspoelsels zoeken op het strand. Schiermonnikoog staat bekend om z’n zeldzame vondsten. Maar dan moet je wel zo veel mogelijk naar het oosten. In deze tijd van het jaar kun je tot paal 10 komen, maar het pad daarheen is vanaf paal 7 alleen te voet begaanbaar. Vanaf paal 10 is het nog 7 kilometer naar de Balg, langs de waterlijn. Onbegonnen werk dus. De vondsten tijdens deze excursie waren dan ook beperkt.

Onder leiding van Trudy Winthorst ging de andere helft het eiland per fiets verkennen. De route ging langs zo veel mogelijk plekken waar het een en ander te zien was. Zoals Westerplas, Banckpolder, het wad, kwelder, strand, duin en bos. Onderweg nog op de Wassermann gestaan. Een nooit gebruikte bunker uit WOII, vanwaar je een prachtig uitzicht over het eiland hebt. Een bezoekje aan het nabijgelegen Vredenhof, een begraafplaats voor drenkelingen en gevallenen uit de oorlog, mocht uiteraard ook niet ontbreken. Een zeer gevarieerde tocht dus, terwijl de afgelegde afstand hooguit 30 kilometer was. Dat is het fijne van een klein eiland. De vogellijst begon in ieder geval aardig te groeien.

007

’s Avonds bij vrijwel windstil weer een poging gewaagd om de houtsnip te scoren. Aangekomen bij een goed uitziende plek hadden we de fietsen nog niet neergezet of we hoorden de houtsnip al aankomen aan z’n geknip en geknor. Een mooie waarneming. Het was zeer helder weer die avond. Ad Roobeek, onze sterrendeskundige, had z’n telescoop op Venus en Saturnus gericht. De ringen van Saturnus waren heel mooi te zien.

Op vrijdag was een excursie gepland in de Oosterkwelder. In deze tijd van het jaar alleen onder leiding van Natuurmonumenten te betreden. De tocht voer ons vanaf de Kobbeduinen, over de kwelder, over slenken dwars door de meeuwenkolonie. De meesten vonden dat iets teveel van het goede. Het had beter geweest als we er langs waren gegeaan. De verstoring was groot en de kans op vertrappen van legsels ook. Maar de boswachters maakte daar geen probleem van. Voor sommige was het hun eerste ervaring met eetbare planten zoals zeekraal en zeeaster. Lekker zout. We mochten echter niets plukken voor in de sla.

006

De middag was voor iedereen vrij in te vullen. De vogelaars gingen vooral op jacht naar de nog ontbrekende soorten. Anderen gingen het dorp in naar het bezoekerscentrum of het schelpenmuseum of boodschappen doen. Enkele hadden geen voldoening over de strandvondsten en hebben nogmaals een poging gedaan om verder naar het oosten te komen voor de wat meer bijzondere soorten. Dat is deels gelukt.

’s Avonds werden de ervaren vogelaars opgezadeld met een roofvogel die niet direct op naam gebracht kon worden. Uiteindelijk werd er uit frustatie toch maar een Bruine kiekendief van gemaakt, nadat Zwarte wouw, Havikarend en Arendbuizerd als mogelijkheden waren gepasseerd.

027

Zaterdag stond alleen een wandelexcursie op het programma onder leiding van Anneloes ter Horst. Hieraan deed ongeveer een derde van de groep aan mee. Vooral de plantenlijst kreeg tijdens deze excursie een beetje aanzien. Want die was tot dat moment nog erg onder de maat. De leukste waren de orchideen, zoals Harlekijn en Grote keverorchis en een tweetal plantjes Ronde zonnedauw. De route was ongeveer 10 kilometer en ging voornamelijk over de westkant van het eiland.

Enkele vogelaars volhardden in hun jacht naar nieuwe soorten. Maar er moest steeds meer moeite voor worden gedaan een nieuwe op de lijst te zetten. De teller stond uiteindelijk stil bij 121 vogelsoorten. Dat was in ieder geval een record voor de Pinkster-/Hemelvaartkampen.

Enkele leuke waarnemingen waren Roodhalsgans (2 ongeringde), Zwarte rotgans, Witbuik rotgans, Jan-van-Gent en heel veel steltlopers zoals Bonte strandloper, Zilver plevier en Rosse grutto.

Het eiland is niet erg behebt met veel vlinders. Toch hebben we er een aantal gezien. Op de laatste en warmste dag vloog nog een Oranjetipje. Voor de rest waren het de gewone soorten zoals Atalanta en koolwitjes. Ook de St. Jacobsvlinder liet zich meerdere keren zien. Deze nachtvlinder is beter bekend van z’n geel/zwarte rupsen.

Helemaal slecht was het met de libellen. Er zijn een paar libellen gezien die niet op naam gebracht konden worden. Met zekerheid is 1 Lantaarntje gezien.

De plantenlijst is ook behoorlijk te noemen met in totaal 101 op naam gebrachte soorten. Uiteraard is er op het eiland nog veel meer te zien, maar dat vergt veel meer tijd dan we nu hadden.

Ondanks dat de oostpunt niet te bereiken was zijn er toch en aantal leuke strandvonsten gedaan zoals Gedoornde hartschelp, Noordse hartschelp, Fuikhoren, Noordhoren en Muiltje.

Zondag gingen de meeste deelnemers met de boot van 10.30 uur naar de vaste wal. Enkele hadden er nog niet genoeg van en genoten nog een halve dag langer van het mooie weer op het eiland. Om 16.00 uur ging een extra boot waarmee het eiland door KNNVers uit West-Friesland was verlaten.

Iedereen was het er over eens dat dit een zeer geslaagd en soepel gelopen kamp is geweest. Met dank aan alle deelnemers. Ook het avondeten was goed met dank aan de koks en hun hulpjes. Het mooie weer en de prachtige omgeving deden de rest.

Eric de Vroome

001 002 003 004 005   008 009  011 012 013 014 015 016 017 018 019 020 021 022 023 024 025 026  028 029 030 031

 

 

 

pijl links