Nieuwsbrief

Activiteiten

wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen
za mei 26, 2018
Argusvlinder Teldagen
zo mei 27, 2018
Argusvlinder Teldagen

Te gast bij de KNNV afd. Hoorn/West-Friesland

hemelvaartkamp 09 clip image002Toen Debbie en Jasmijn ons vroegen om ook met de KNNV mee naar Zeeland te gaan had ik eerst wel zo mijn bedenkingen. Je kent per slot van rekening niemand en aangezien we ook nog maar net lid zijn van de KNNV Alkmaar hadden we geen idee wat ons te wachten stond.
Ons werd lekker eten, gezellige mensen en fanatiek vogels kijken beloofd, dus dat klonk toch wel aanlokkelijk. Sinds een jaar hebben we een camper, we waren vrij en wilden toch al naar Zeeland, dus we besloten te gaan.

Eric mailde ons een programma en veel informatie over het gebied en dat zag er allemaal goed verzorgd uit. We kregen er al steeds meer zin in.
We moesten beiden woensdag nog werken, dus we kwamen laat aan. Een deel van de groep was toen al in rustte, maar we konden ons aan een rest van de groep vast voorstellen. Debbie en Jasmijn waren bang voor gesnurk op de slaapzaal en besloten om gezellig bij ons in de camper te komen slapen.

De eerst dag stond een wandeling van 15 km op het programma. De avond ervoor hadden een aantal mensen een Graszanger gehoord/gezien en dat was voor ons alle vier een nieuwe soort, dus dat ging even voor. We hebben ruim een uur naar het beestje geluisterd en het waren er in ieder geval zelfs twee, maar we kregen ze niet te zien. In de directe omgeving waren veel leuke vogelgebiedjes en na ieder gebiedje zeiden we “na de volgende sluiten we ons aan bij de wandeling”. Stiekem vonden we allen 15 km wandelen wat teveel van het goede…

hemelvaartkamp_09_clip_image004De tweede dag gingen we op de fiets naar Neeltje Jans. Eerst langs de Graszanger die zich dit keer wel goed liet zien! Op de parkeerplaats stond één auto waar een stelletje in lag; die voelden zich vast niet erg op hun gemak met al die mensen met verrekijkers om zich heen!
Verder naar Neeltje Jans, waar we als laatste aankwamen, omdat de meiden allemaal meeuwen van de weg moesten rapen. Het had wel resultaat want Debby vond een Zilvermeeuw met een ring uit Brussel.
Iedereen zat lekker in het zonnetje bij elkaar en ze hadden al een Rouwkwikstaart gescoord en de Dwergsternkolonie bekeken.
Daar waren wij de dag ervoor ook geweest en toen stampten er twee Belgische vissers dwars door de kolonie heen. Jasmijn en ik zijn even gaan uitleggen dat dit niet de bedoeling was, maar ze hadden de bordjes, die daar om de 10 meter staan, niet gezien… Gelukkig werd de boel nu afgezet en liep er deze dag bewaking.

Het bezoekerscentrum bleek te zijn veranderd in een soort pretpark en dat was aan de meeste van ons niet besteed. We keken nog even het onderwaterleven in de bassins. Daarna was iedereen vrij om te doen wat hij wilde. Wij hadden onderweg een wielrenner uit Veere gesproken en die vertelde over Wielewalen en Kwakken in een gebiedje vlak bij zijn huis. Wij wilden heel graag Wielewalen zien, dus dat werd onze volgende bestemming. We hebben er twee uur gelopen, maar niets gezien of gehoord. Later hoorden we dat de Kwakken daar al sinds 2002 weg zijn!

hemelvaartkamp_09_clip_image006’s Avonds was het tijd om de vlinders (op de foto Icarus blauwtje) te determineren die we die dag gezien hadden en storten we ons op de quiz die Debbie en Jasmijn hadden gemaakt. Dat viel nog lang niet mee. Een vogel herkennen is één ding, maar als je maar één veer ziet wordt het toch een ander verhaal. Gelukkig stonden er wat aanwijzingen bij.

De volgende dag stond er een fietsexcursie op het programma naar gebieden waar wij de eerste dag ook al waren geweest. Bovendien was de wind gedraaid richting oost en dat maakte het wel erg aantrekkelijk om eens de bekende telpost Breskens te bezoeken. Onderweg ontdekte Jasmijn een Koereiger, dus dat was een goede binnenkomer. Er vloog helaas die dag verrassend weinig; mogelijk was het al te lang goed weer. Bij de post scharrelde een Patrijs, er vlogen wel veel zwaluwen (gier, boeren, huis en oever), hordes postduiven en wel heel leuk een Europese kanarie.

Rond de middag hielden we het voor gezien en nam één van de mannen van de telpost ons mee naar leuke gebiedjes in de buurt. In één van de gebiedjes was een meertje met vlonders. Op een vlonder in het meer landde een postduif die beteuterd naar het water keek omdat hij er niet bij kon. Opeens kwamen er meer postduiven die zich letterlijk uit de lucht in het water lieten vallen. Met hun vleugels wijd bleven ze kort drijven en drinken en vlogen toen weer snel op. Een heel bijzonder gezicht!

Onze volgende bestemming was de Blikken waar ook een vogelkijkhut is.
Geoorde futen kwamen met jongen op nog geen 5 meter van de hut zwemmen, dus je kon prachtige foto’s maken. Ook zagen we hier Zomertaling, Oeverloper en Kemphaan.

hemelvaartkamp_09_clip_image008Vervolgens naar de Sophiapolder waar wel 30 Geoorde futen zwommen/broeden. Opvallend was dat er hier nog helemaal geen jongen waren, maar wel veel broedende meeuwen, waaronder Zwartkopmeeuwen.
Op de terugweg nog even gestopt bij de Koereiger en dat bleker er nu twee te zijn! We waren inmiddels wel te laat voor het eten, dus even gebeld dat we het niet gingen redden. Claudia beloofde wel een toetje voor ons te bewaren zodat we konden proeven wat we de avond ervoor hadden gemaakt. Ze had zichzelf overtroffen want er stond een waar grand dessert met allerlei toetjes op ons te wachten! Dat was smullen!
Wat ik wel heel jammer vond was dat we niet mee konden op de stenenkeer excursie die ’s avonds was (waren we ook te laat voor). Dit had ik graag willen meemaken.
hemelvaartkamp_09_clip_image010‘s Avonds moest de vogelquiz worden nagekeken en volgde de prijsuitreiking.
Het werd een gedeelde eerste plaats voor Jan en Wil en na loting ging Wil er met de prachtige wisselpostduif vandoor. Ondanks dat we er die ochtend al erg vroeg uit waren zaten we nog gezellig tot half 1 te borrelen en kletsen.

De laatste dag zouden we om 10.00 uur vertrekken en daarvoor moest de boel nog worden geveegd. We dachten uit te kunnen slapen tot 8.00 uur, aankleden/onbijten tot 9 uur en dan schoonmaken. Maar KNNVers zijn vroeg op én op tijd dus eigenlijk was alles al om 9 uur klaar.
We maakten nog een wandeling bij de Kwade Hoek en hoorden/zagen daar Bosrietzanger, Cettizanger, Blauwborst (vrouwtje) en Heggemus. Toen we op de parkeerplaats aankwamen, vertelde Ben dat ze bij aankomst een Wielewaal hadden gehoord. Daar waren wij dus al 4 dagen naar op zoek, dus we besloten de tuinstoelen daar neer te zetten en te lunchen. Al snel hoorden we een voorzichtige roep van de Wielewaal. We hebben er uiteindelijk twee uur achteraangehobbeld  en we hebben hem en waarschijnlijk ook een haar allemaal even kunnen zien.
Het was een mooi einde van een mooi kamp.

We willen iedereen nog hartelijk bedanken voor de gezelligheid en de hartelijke ontvangst.
Eric had alles prima georganiseerd en Claudia had de keuken volledig onder controle, compleet met 3 gangen menu’s!
Wij komen graag nog eens terug en beloven dan wel wat meer mee te gaan op excursie.

Tim en Miranda Zutt

pijl links