Nieuwsbrief

Activiteiten

zo apr 22, 2018 @09:00
Stinzenplantenexcursie Elswout
di apr 24, 2018 @20:00
Lezing "Vlinders in voor- en tegenspoed"
wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen

Gouden weilanden vanuit oldtimer schoolbus

Zeevang 22 november 2009

Vandaag laat de KNNV, vereniging voor veldbiologie, zien waarom Natura 2000 gebied De Zeevang belangrijk is voor de vele overwinterende vogels die er op dit moment aanwezig zijn. Een uitverkochte oldtimer schoolbus vertrekt vanuit Edam het gebied in, op zoek naar de duizenden vogels die beloofd zijn. Meteen begint het te regenen. Na nog geen honderd meter al de eerste soorten, grauwe ganzen en een groep wulpen. We rijden verder en net als we aan de eerste stop toe zijn is het droog. Een aantal vrijwilligers van de KNNV heeft de telescopen al op een grote groep ganzen gericht. De gids laat iedereen zelf eerst denken en zo komen we op brand- en kolganzen. Ben Pronk doet enthousiast en met humor het verhaal in de bus, hij is wetland wacht in De Zeevang en kent het gebied goed.

Busrit Debby-Doodeman-3

Bij bezoekerscentrum De Breek aangekomen staat de nog warme appeltaart, net uit de oven, klaar. De bus vertrekt meteen weer om een tweede groep mensen op te halen. Het woord is nu aan Lia Vriend, geologe en gespecialiseerd in de ontwikkelingen van Noord-Hollandse landschappen. Een verhaal over het ontstaan van de Zeevang, hoe bijzonder het gebied is. Ze verteld waar alle (plaats)namen vandaan komen en waarom ziet het gebied er zo uit als het nu is. Ze kan het landschap lezen en laat het zien met veel foto's. Voor veel mensen is dit hun eigen achtertuin en herkennen de vele plaatsen en verbazen zich over de diversiteit van het gebied.
De volgende groep arriveert en de eerste groep vertrekt weer met de bus. Met hele andere ogen bekijkt iedereen het gebied nu. De regen heeft inmiddels plaats gemaakt voor een blauwe lucht. De oude schoolbus rijd verder en de wegen worden smaller. "je voelt je toch een beetje kind weer in zo'n mooie bus, net een schoolreisje" zegt iemand tegen haar buurvrouw.
Steeds meer vogels verschijnen links en rechts van de bus en de zon laat de kleuren mooi uitkomen van de duizenden smienten. Sommige weilanden kleuren weer goud van de goudplevieren. De bus arriveert weer op het begin punt en aan de complimenten aan de vrijwilligers van de KNNV blijkt dat de rit een groot succes was.

groep-in-Zeevang-kl

Busrit_Debby-Doodeman-2

bus-in-Zeevang-kl

Debby Doodeman

pijl links