Nieuwsbrief

Activiteiten

wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen
za mei 26, 2018
Argusvlinder Teldagen
zo mei 27, 2018
Argusvlinder Teldagen

Vlinders in West-Friesland 2018 t/m 2022

Help de vlinders in onze regio!

In maart start de insectenwerkgroep van de KNNV Hoorn/Westfriesland opnieuw met een 5 jaar durende inventarisatie van de 19 meest voorkomende vlindersoorten in onze regio. De Vlinderstichting was verrast over het resultaat van het vorige onderzoek (2002 - 2006) waar de Argusvlinder veelvuldig is waargenomen. Dit is dankzij de medewerking van het publiek boven tafel gekomen.

Wat kun je doen

Via de media weten we dat het landelijk niet goed gaat met de insecten. Dat geldt onder andere voor de vlinders, die een graadmeter zijn voor de kwaliteit van het milieu. Het is dus niet alleen een project voor iedereen om de vlinders beter te leren kennen, maar het geeft tegelijkertijd een duidelijk beeld van waar ze voorkomen of worden bedreigd. De insectenwerkgroep kan met jullie hulp aan de hand van de verzamelde gegevens zien op welke plekken het goed gaat met de vlinders.

Vlinders herkennen

Op de vlinderkaart staan de 19 meest voorkomende vlinders in ons waarnemingsgebied. Je kunt ze makkelijk herkennen. Een praktische tip. Er zijn prachtige gedrukte kaarten en waarnemingsformulieren op diverse plaatsen gratis te verkrijgen. Zoals bibliotheken, tuincentra enz. Of print de kaart en het waarnemingsformulier uit. Zorg dat je ze altijd bij je hebt. De formulieren zijn licht en handig in gebruik. Stuur dan je waarnemingen naar ons op, dat kan schriftelijk of elektronisch.

Citroenvlinder RiaDeen

                            Citroenvlinder, foto: Ria Deen

Zie je een bijzondere vlinder zoals het Hooibeestje (deze zijn sterk achteruit gegaan), Koninginnepage, Kolibrievlinder of herken je een vlinder niet, aarzel dan niet maar mail, schrijf of bel ons. Natuurlijk hebben nachtvlinders en rupsen ook onze belangstelling! Kortom heb je vlinders gezien in de stad, dorp, tuin, park, grasland of naast het spoor laat ons dit weten.

Behalve onderstaande informatie, vlinderkaart en waarnemingsformulier (met een kaartje van ons waarnemingsgebied), bestaan er legio leuke vlinderboekjes, kijk hiervoor bij de Vlinderstichting, Vlinderskijken, enz.

Informatie over de 19 dagvlindersoorten

ophalen vlinderkaart als pdf-bestand
ophalen vlinderformulier als pdf-bestand

Vlinderwaarnemingen doorgeven:
Via het waarnemingenformulier, pdf-bestandword-bestand of als excel-bestand.

Waarnemingsgebied