Nieuwsbrief

Activiteiten

wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen
za mei 26, 2018
Argusvlinder Teldagen
zo mei 27, 2018
Argusvlinder Teldagen

Lentekriebels

Vogelexcursie

In het eerste kwartaal werd de publiekexcursie gehouden op 18 februari door de Zeevang.

DSC01697

Een groep van 26 deelnemers kreeg van Ben Pronk de Wetlandwachter en Annemarie Dekker natuurgids / geograaf de juiste informatie over de terreinen die door SBB en hun pachters beheerd worden.

DSC01687

De mist trok gelukkig snel op zodat wij een goed beeld kregen. Buizerd en Slechtvalk zaten niet ver bij elkaar vandaan en keken het terrein over om een eventuele prooi er tussen uit te pikken. Deze Sperwer had een prooi waar de Zwarte kraai ook belangstelling voor had.

DSC07312

Snelle overgang

ijsvorming 2017

Even lag de strekdam vol met ijs en daarna namen de Scholeksters het in beslag.

DSC00139

Deze gaan later opzoek naar een geschikt stuk land om te gaan broeden.

touw trekken

Koogbraak

Zaterdag 4 maart is een grote groep vrijwilligers van 15 personen gaan helpen om het terrein op te knappen van SBB. Het stuk wat gemaaid werd door boswachter Ad van Dorp werd snel opgeharkt en tot hopen verwerkt.

DSC00132

Enkele ouders met hun kroost kwam ook aan de natuur snuiven en de jongste ging erbij zitten om het allemaal van dichtbij te bekijken.

DSC00130

Vele handen maken licht werk is toch het spreekwoord en dat kwam wel uit zodat wij een uur eerder met het werk klaar waren dan gepland. Waar zie je nog dit soort plaatjes van een ploeger?

varkentje 

Bijzonder kleed

Een Smient vertoonde tijdens de Zeevangtelling een opvallend verenkleed waardoor dit gelijk opviel.

smient vrouw afwijking

Slaapplaats

Leuk is om een slaapplaats van vogels vast te stellen. In de Lutjebroekerweel zijn tegen de schemer de Grote zilver reigers te bewonderen als ze binnenkomen vliegen. 9 maart waren het er 134 bij elkaar. Maar wist je dat ook andere soorten gezellig samen de nacht doorbrengen?

BK met insecten

Deze twee Boomkruipers zijn overdag actief op zoek naar allerlei beestjes maar s’avonds kruipen ze lekker dicht tegen elkaar aan om zo de winterse kou te overleven.

Stel boomkruipers slpl

Uitwerpselen

Wie heeft een idee van welk dier deze keutel kan zijn? Er lagen soms drie deze keutels niet ver van elkaar en van hetzelfde kaliber met een lengte van 11 en 3 cm breed.

keutel 11 cm lang

Gluren bij de buren

De camera’s zijn weer geplaatst zodat ook jij het ach en wee van de Steen-, Bosuil, IJsvogel en meerdere vogels kunt volgen. Wat zal er weer allemaal gebeuren in het leventje van deze gevolgde vogels. https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/?&bericht=2141

Zomergasten

Grutto’s, Tureluurs en Scholeksters zijn al weer gesignaleerd in West-Friesland op verzamelplaatsen zoals hier bij Schardam.

grutto schardam

Wat later zullen ze zich gaan verspreiden over de velden en akkers. Merel, Koolmees en Winterkoning hebben er alweer zin in en beginnen met hun zang. De lente is in de lucht. Futen zijn druk met het versieren van een schoonheid met verse waterplanten.

 DSC00234

Kreupeltocht

vooroever friesland

Zaterdag 11 maart voer de Friesland langs de Vooroever en zo te zien waren er aardig wat vogelaars aan boord, die genoten hebben van lezingen en de vogelrijkdom rond de boot, dit alles georganiseerd door www.fogol.nl

Vogelring

IMG 3237.stormmeeuw met ring

Vogels ringen is van belang om ze te kunnen volgen Jan Marbus had een Stormmeeuw gevonden op de Kreupel en dit door gegeven. Gebleken is dat deze bij de zuiderburen was geringd in 2012.

ringgegevens 001

Eiland

opschonen

De vrijwilligersvan LNH hebben met man macht en vrouw met macht het schelpeneiland in de WB Twisk weer geschoond van brandnetels en wordtel delen van het Harige wilgenroosje. Hopelijk heb je dit seizoen er een betere kijk op de broedende Visdieven. Tijdens de werkzaamheden vlogen de vogels verschrikt op spiedend naar de roofvogel die dit te weeg bracht scheerde er plotseling een Drone over ons heen.

Drone wb Twisk

U begrijpt dat dit niet is toe gestaan om met deze techniek de vogels te verstoren in natuurgebieden. Hiervan wordt dan ook aangifte gedaan.

Amfibieëntrek

Door de stijgende temperatuur komen deze dieren te voorschijn om naar hun terreinen te trekken voor voortplanting. Helaas komen velen in de straatkolken terecht waar ze niet meer uit kunnen klauteren, raken onderkoeld en verdrinken of worden meegezogen en vermalen in de pompen. Deze hebben geluk dat ze uit de put gehaald worden tijdens de trek.

 padden uit de put

Eenden

Deze vinden het prettig om gebruik te kunnen maken van speciale eendenkorven. Bij verschillende bewoners hebben Tjalling James en ondergetekende dit gespreide bedje geplaatst.

DSC00159

Accepteren

Deze Roodborsten hadden geen ruzie dus moet het een stel zijn. Meestal zie je er maar een of wordt de tweede verjaagd.

twee roodborsten en heggenmus

Ooievaar

Plotseling opvliegende vogels gaf aan dat er iets bijzonder overvloog het bleek een grote vogel te zijn in plaats van een snelle jager was het een Ooievaar die rondcirkelde en voor de onrust zorgde.

Ontwaken

Kleine kriebelbeestjes komen ook weer te voorschijn. Mijn eerst Duizendpoten, Groene stinkwants kon ik op tekenen.

groene stinkwantz

Plasdras

De Koopmanspolder te Andijk staat weer plasdras. Gelijk werd het er een stuk drukker met de vogels, ook de Grutto heeft het plekje gevonden.

13 

 

Douwe Greydanus

pijl links