Nieuwsbrief

Activiteiten

zo apr 22, 2018 @09:00
Stinzenplantenexcursie Elswout
di apr 24, 2018 @20:00
Lezing "Vlinders in voor- en tegenspoed"
wo apr 25, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep 'PQ' Inventarisatie, Wervershoof
zo apr 29, 2018 @10:00
Fotograferen op de Suyderbraeck
za mei 05, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Twisk
wo mei 09, 2018
Hemelvaartkamp 2018, Holterberg
wo mei 16, 2018 @14:30
Plantenwerkgroep Inventarisatie Suyderbraeck
za mei 19, 2018 @10:00
Vogelkijkdag Vooroever
za mei 19, 2018 @10:00
Nationale vogelweek
vr mei 25, 2018
Argusvlinder Teldagen

Muurvarens in Broekerhaven

Half november maakte ik een fietstocht van Hoorn naar Broekerhaven en dan weer terug langs de Zuiderdijk. Broekerhaven, daar is zo laat in het najaar niet veel te beleven denk je dan. De pleziervaart ligt stil. Een enkele visser staat er en dat is alles.

broek09

Bij de brug in de Peperstraat veranderde ik van mening. Aan de oostkant is de kademuur erg mooi begroeid. Daar staan Tongvarens, Muurvaren, een Steenbreekvaren en nog een soort die ik niet zo meteen thuis kan brengen. Verder een braam en andere planten.

broek07

Ga je van daaruit verder naar de onderdoorgang in de provinciale weg, dan ga je eerst langs de overhaal, een hefinstallatie waarmee vroeger schuiten vanuit de polder in de haven getild werden. Dan loop je verder langs de westkant van de kolk. Langs de Zuiderdijk ligt een lange steiger. Naast die steiger staat een mooie Tongvaren.

broek01

Warempel zouden er nog meer zijn? Je hoort wel eens dat er in putten varens zitten. Onder die steiger is het ook bingo.

Van begin tot einde is de muur begroeid. De hele steiger ben ik langsgegaan. Er kwam geen eind aan. Om de anderhalve meter heb ik uit de losse pols op goed geluk foto's gemaakt van de kademuur onder het plankier. Dat leverde ruim honderd foto's op.

broek02

Een aantal foto's was onscherp. Dat krijg je als je niet kan scherpstellen. Dat moet toch gemakkelijker kunnen dacht ik. Kan ik er geen film van maken? Dan kan ik thuis daar de goede afdrukken van kiezen. Na wat gepuzzel in de handleiding van mijn fototoestel en wat geknutsel ben ik opnieuw naar Broekerhaven gegaan. Met het apparaat op de bezemsteel gemonteerd heb ik de hele muur gefilmd. Dat was een succes. Het is alleen knap lastig om stug door te gaan met filmen en tegelijk uitleg te geven als kinderen je vragen wat je aan het doen bent. En dan moet je ook nog uitkijken voor de meerpalen en de lijnen waar de boten mee vastliggen.

camera

Het aangepaste statief

Er groeien honderden varens onder die aanlegsteiger.

broek03

Foto's van Tongvarens.

broek04

En Tongvarens, nog meer Tongvarens. Zoveel heb ik er nog nooit gezien.

broek05

En meer naar het einde, aan de oostkant veel Steenbreekvarens.

broek08

Dit is toch echt een ontdekking. Die maakte mijn dag goed. Er staan heel veel Tongvarens, Muurvarens, Steenbreekvarens een paar Eikvarens en dan nog een paar die ik nog niet kan thuisbrengen. Daar moet je met je neus bovenop staan.

broek06

En dan als toegift zijn er nog de varens onder de regenpijp aan de overkant bij Café-Restaurant 'De Woeste Hoogte'.

Clemens Appelman